Garam masala este un amestec de condimente utilizat pe scară largă în bucătăria indiană și nepaleză, de la curry și mâncăruri de linte până la supe. Condimentele întregi de scorțișoară, mace, boabe de piper, semințe de coriandru, semințe de chimen și păstăi de cardamon sunt prăjite într-o tigaie pentru a-și elibera aromele aromatice, apoi măcinate până la o pulbere. Numele acestui amestec se traduce prin „condimente ce încălzesc”, menite să încălzească corpul și să mărească metabolismul.
Garam masala este un amestec complex de condimente, dulceața scorțișoarei, iuțeala boabelor de piper, gustul intens din coriandru, chimionul astringent și cardamomul parfumat. Nu există o singură rețetă de garam masala, mai degrabă ingredientele se schimbă în funcție de regiune și de… bucătar. În nordul Indiei, garam masala va fi aromată și blândă, în timp ce, cu cât călătoriți mai spre sud, cu atât condimentele vor deveni mai iuți.
Cel mai comun tip de garam masala provine din nordul Indiei, unde iernile reci au cerut condimente cu această calitate de a încălzi corpul și care se potrivesc și iernilor din România. Condimentul este folosit în majoritatea regiunilor Indiei și Neplaului, precum și în Pakistan și Iran.
Garam Masala este un amestec de condimente care conține:
- Batoane de scortisoara
- Păstăi verzi de cardamom
- Boabe de piper negru
- Semințe de coriandru
- Semințe de chimen
- Mace (o rudă a nucșoarei)
- Frunze de dafin
- Anason
- Cuișoare
- Semințe de fenel