Chimionul a cărui denumire științifică este Cuminum cyminum e o plantă anuală, bienara din familia Apiaceae. Chimionul este răspândit din estul Mării Mediterane până în estul Indiei. Se folosește din cele mai vechi timpuri, atât ca mirodenie, cât și ca remediu naturist pentru diferite afecțiuni. Semințele de chimion sunt cunoscute pentru proprietățile și beneficiile pe care le au pentru organism. Este un condiment foarte aromat care se folosește ca atare în preparatele culinare. Este folosit atât în preparate din carne și legume, cât și în supe și sosuri. O rețetă populară în Asia de Sud este orezul jeera, care este o combinație de orez și semințe de chimion. Chimionul este, de asemenea, un condiment de bază în falafelul din Orientul Mijlociu. În funcție rețetă folosim semințe de chimion sau chimion măcinat, în mod diferit. Semințele întregi de trebuiesc incluse devreme în rețetă, astfel încât condimentul să aibă timp să-și elibereze esența; adăugarea lor într-un bulion fierbinte sau ulei va permite aromelor să se disperseze în farfurie. Chimionul măcinat este un condiment esențial în câteva amestecuri diferite, inclusiv pudra de curry. De asemenea, este folosit ca parte marinatelor de cărnuri și este important în mâncăruri consistente.
Are multiple beneficii pentru organism: Susţine digestia şi funcţiile digestive; Ameliorează senzaţiile de balonare şi flatulenţa; Contribuie la funcţionarea normală a tractului intestinal; Efect spasmolitic, Ajută în caz de spasme abdominale; Susţine lactaţia la femeile care alăptează.
Semințele de chimion seamănă cu cele de chimen, având formă alungită, fiind crestate longitudinal și galben-maro la culoare, la fel ca și cele ale altor membri ai familiei Umbelliferae, cum ar fi pătrunjelul și mărarul. Adesea, chimionul este confundat cu chimenul. Ambele plante au nevoie de foarte mult soare pentru a se dezvolta în condiții ideale și pentru a produce fructe aromate. Cea mai mare diferență dintre chimen și chimion se poate percepe la gust. Chimionul are un gust ușor amar, cu o aromă bogată, în timp ce chimenul are un gust dulce picant, cu note florale.