Orez Basmati

Toate tipurile de orez sunt o alternativă sănătoasă a cartofilor sau pastelor. Nu întâmplător consumul acestui tip de cereale fără gluten, s-a dublat în ultimii 30 de ani. ❤️ Astăzi vom vorbi despre Basmati, un orez aromat, cu bob lung, subțire, cu gust de nuci, aromă delicată și cu o textură ușoară, care devine pufos atunci când este gătit. Orezul basmati este unul dintre cele mai populare soiuri de orez din Asia de Sud. În hindusă, bas înseamnă „aromă” și mati înseamnă „plin de”, deci basmati – „plin de aromă”. Este adesea numit „regele” orezului, pentru excelentele calităţi şi gustul deosebit. Este cultivat în special în nordul Indiei şi în Pakistan. Spre deosebire de alte tipuri de orez, orezul basmati îşi dublează cantitatea după fierbere, nu este lipicios şi se digeră uşor. Se folosește la salate sau ca garnitură, simplu sau condimentat cu sare. Când sunt gătite, boabele stau separate, iar rezultatul final este de obicei ferm. Avantajul extra nutritiv al orezului basmati este că are un indice glicemic mic, conţinutul său de carbohidraţi este absorbit în sânge mai lent decât cel al altor tipuri de orez, şi de aceea ajută la păstrarea unui nivel de zahăr stabil în sânge. În plus e un aliment excelent pentru întărirea sistemului imunitar și deosebit de valoros datorită conținutului ridicat de vitamine și fibre insolubile, vitale pentru protecția organismului.
Dacă ai gătit o singură dată orez basmati, atunci îi cunoști parfumul, însă valoarea sa nutrițională este la fel de extraordinară precum aroma. Se folosește în salate sau ca garnitură, simplu sau condimentat, cu sosuri sau alte ingrediente.
Kirana Pasal vă aduce o mare varietate de cantități și mărci de orez basmati, inclusiv cele mai bune și mai populare din lume, cultivat și recoltat la poalele munților Himalaya.

Back to blog