MOMO este un tip de colțunași umpluți, gătiți de obicei la abur, cu origini din regiunea Himalaya, care este popular în Tibet, Bhutan, Nepal și India. În Nepal, unde este considerat un fel de mâncare național, momo sunt de obicei servite cu achar influențat de condimentele și ierburile utilizate în bucătăriile din zonele în care este preparat. De asemenea, poate fi gătit sub formă de supă cunoscută sub numele de jhol momo, unde bulionul este făcut din achar folosind un amestec de roșii, semințe de susan, ardei iute, chimen și coriandru sau mokthuk din oase de porc/bivoliță fierte amestecate cu diverse ierburi și legume.
Momo ar putea fi derivat din cuvântul nepalez mome, care înseamnă gătit prin abur. Istoria momo din Nepal datează încă din secolul al XIV-lea.
Despre Momo himalayan, nu se știe prea bine dacă s-a răspândit din valea Kathmandu din Nepal până în Tibet sau invers. Acest fel de mâncare a fost inițial popular în rândul comunității Newar din Valea Kathmandu din Nepal, o credință răspândită este că negustorii nepalezi Newar care călătoresc au luat rețeta de momo din Tibet, unde negustorii nepalezi obișnuiau să facă comerț și l-au adus acasă în Nepal. Unii susțin că momo a fost introdus în Tibet de o prințesă nepaleză Newari care a fost căsătorită cu un rege tibetan la sfârșitul secolului al XV-lea.
Un aluat simplu cu făină albă și apă este în general preferat pentru a face învelișul momo. Uneori, se adaugă puțină drojdie sau bicarbonat de sodiu pentru a da o textură mai elastică produsului finit. În mod tradițional, momo este preparat cu carne tocată, cartofi și praz. În zilele noastre, umpluturile au devenit mai elaborate și Momo se prepară cu aproape orice combinație de carne tocată, legume, tofu, ciuperci, brânză paneer, chhurpi moale (brânză locală), etc..
Diferite tipuri de umpluturi de carne sunt populare în diferite regiuni. În Nepal, Tibet, Ladakh, Sikkim și Bhutan, umpluturile de carne obișnuite sunt carnea de porc, pui, capră și bivol de apă. În regiunea Himalaya din Nepal și India, carnea de miel și iac sunt mai frecvente. Carnea tocată este combinată cu oricare dintre următoarele sau cu toate: ceapă, usturoi, ghimbir și coriandru. Unii oameni adaugă, de asemenea, roșii piure fin și sos de soia.
Varza tocata fin, morcovul, granulele de soia, cartoful, fasolea plată ( sau chayote (iskush) sunt folosite ca umpluturi în India și Nepal.
De obicei se folosește brânză proaspătă (paneer) sau tradiționalul chhurpi moale. Acest soi este comun în India și Nepalul de Est.
Momo umplut cu substanțe solide din lapte amestecat cu zahăr este popular ca desert în Valea Kathmandu.
Aluatul se rulează în bucăți mici circulare plate. Umplutura este închisă în capacul circular de aluat fie într-un buzunar rotund, fie în formă de semilună. Colțunașii sunt apoi gătiți prin fierbere la abur peste o supă (fie un bulion pe bază de oase sau legume) într-o ustensilă de preparare a momo numită mucktoo. Momos poate fi, de asemenea, prăjit în tigaie sau prăjit după ce a fost fiert la abur.
Pe Ștefan cel Mare 46 sau pe www.kiranapasal.ro găsești toate condimentele de care ai nevoie pentru momo, dar și vasele speciale pentru gătit la abur, de diferite dimensiuni. Experimentează!