Ceapa prăjită este consumată ca gustare, garnitură sau ingredient în diverse rețete.
Dacă se folosește o temperatura mult mai ridicată și prăjirea imersivă, ceapa devine crocantă, într-un mod similar cu cel al cartofilor prăjiți. Ceapa prăjită crocantă se numește „ceapă prăjită franceză” în bucătăria din sudul Statelor Unite. Ceapa mai mică și cu formă neregulată este o parte integrantă a bucătăriei americane, în special un anume preparat cu fasole verde.
În Suedia și în restul Scandinaviei, cunoscută sub numele de rostad lök/ristede løg/stekte løk, este o garnitură de bază pentru hot-dogs sau Tunnbrödsrulle, servite în restaurantele locale de tip fast-food sau de vânzătorii ambulanți (care sunt peste tot în orașele mari, cum ar fi Copenhaga și Stockholm).
Ceapa prăjită crocantă este, de asemenea, folosită în biriyani pentru stratificare și garnitură și alte preparate din Asia de Sud.
Merită să o ai în casă, e delicioasă!